Kære Erik Gahner Larsen – tak for kommentaren!
Ser du på forbruget, som bliver vist i den lille video, så jo. Det er de færreste, der i Danmark har gang i så mange ting online – samtidig – hvor de udnytter sociale medier til at udtrykke dem selv. Men jeg synes stadig, at den eksemplificerer fint (om end lidt karikeret), hvordan mange er tilstede flere steder – samtidig. Med mails, der ligger og venter, ubesvarede sms’er, tanke på seneste nyhed eller udviklingen i en sag man følger på et chatfora – alt i mens de skal foregive at spise middag.
I følge Danmarks statistik og FDIM er det for danskerne mails samt profiler på Google, Youtube, MSN og Facebook der dominerer; hvor mange supplerer op med et interessefælleskab på fx blogs, Arto.dk, datingsites, interessefora m.m. udover den almindelige surfing. Se mere her: http://digitaletanker.dk/2009/10/26/eksplosiv-stigning-i-danskernes-brug-af-sociale-medier-hver-anden-dansker-er-nu-pa-facebook/ Og på den nye udgave, der dog ikke har det sociale net med i sine tal http://www.dst.dk/Statistik/ags/IT/Befolkningen.aspx Samt s.12 i FDIMs kvartalsrapport fra 2010 (pdf) http://www.fdim.dk/downloads/FDIM_1_Kvt_2010.pdf
En stor del af indlægget omhandler derfor også den udfordring, der ligger i nettets generelle informationsoverflod. At man altid liiige kan finde den ene eller anden information, og derigennem opnå fællesskab, kendskab og være “in the know”. At være “på” behøver derfor ikke være på facebook, men i lige så høj grad blot online. Præmissen er stadig den samme: Man skal kunne fokusere og vælge mellem de mange nye muligheder, og dermed også vælge, hvad vi forholder os til, og hvad vi lader fare. Hvilke impulser vi udsætter os selv for, og hvad vi gerne vil bruge tid på. Både hvad angår mails, chat, IM, Facebook, nyhedssites, googles tag-selv-bord osv. osv.
Når jeg er ude og holde oplæg, bliver jeg tit mødt med spørgsmål, der netop drejer sig omkring sociale medier og nettet som en tidsrøver.
Dem, der spørger, uddyber ofte med henvisning til, at det netop sluger tid for dem, fordi de ikke liiiiiige kan lade være med at se, hvad der foregår. Netværk som Facebook pirrer til vores nysgerrighed, men det kan også være ønsket om at se de nyeste nyheder generelt såvel som vedr. ens hobby.
Kigger man på stigningen i antallet af danskere med smartphones er det en tendens, der vil blive yderligere forstærket. I følge Danmarks Statistik er det nu hver anden dansker, der bruger mobilt internet “47 pct. af danskerne mellem 16-74 år benytter mobilt internet – fx på café, i lufthavn eller i toget. Det er specielt de unge, der har mobil adgang til internettet: Syv ud af ti 16-19-årige har mobil netadgang. Men også de ældre bruger internet, når de er på farten: én ud af fem over 60 år går på nettet via en mobil internetforbindelse.” (Se mere i pdf.’en her http://www.dst.dk/upload/nr.__273_hver_anden_bruger_mobilt_internet.pdf) Mange tror salget af telefoner med netadgang fortsat vil stige eksplosivt, hvilket kun vil prikke til nysgerrigheden og ønsket om at være in the know hele tiden. Nu hvor man kan spille spil, tjekke mails, slå nærmeste tilbud op, se på sin dating/facebookprofil alt i mens man tanker benzin eller venter på at hente barnet fra svømning.
Hvad er din egen oplevelse?